Over deze blog

Een blog krijgt telkens het recentste bericht bovenaan. Als je dus van het begin af aan wil lezen moet je met het onderste bericht op pagina 1 beginnen. Er staan in deze blog telkens tien berichten per pagina.

woensdag 21 augustus 2013

Mooie momenten

Het vinden van een slaapplaats voor de nacht is niet elke dag even gemakkelijk. Voor deze avond hadden we gereserveerd in 'Maison numéro neuf', een heel groot huis, met 'accueil pélérin' en uitgebaat door een Brits koppel. Toen ik gisteren belde om te reserveren, moest de vrouw diep nadenken of ze ons te slapen kon leggen. Ze vroeg of we een slaapzak hadden en zei erbij dat er veel pelgrims zouden zijn... Het klonk een beetje alsof ze er ons absoluut bij wou, kostte wat het kost. Uit een gesprekje met de Duitse vriend die op terugweg was, bleek dat die mensen het nogal duidelijk voor de centen deden. De accomodatie was maar zo en zo (overal zoveel mogelijk bedden), er was maar één toilet, één douche, de drank wordt nog eens apart bijgerekend en je mag niet te veel honger hebben...
Toen we aankwamen hier in La Souterraine, keken we liever uit naar een ander onderkomen en vonden dit in een proper hotelletje dat blijkbaar in geen enkele gids te vinden is. We zullen exact twee euro meer betalen, hebben een eigen badkamer en alle luxe van een hotel. Soms worden pelgrims al eens als een potentiëel marktsegment beschouwd dus!
We laten het niet aan ons hart komen, want de weg hiernaartoe is wederom adembenemend mooi. Het verlaten van Crozant langs de Sédelle is een sprookje, maar ook de zichten, plekjes en bosdoorgangen onderweg. Evenals de mensen, de meeste dan toch. Terwijl we op een klein weggetje aan het stappen zijn, komt plots een klein oud autootje naar ons rijden, een Citroën Visa als ik het goed heb.Daarin een meneer van zestig jaar en dubbel zoveel kilo's (het autootje hing wat door aan de linkerkant). De man had een glimlach opstaan, al even breed als zijn bolle wangen, en stak zijn opgestoken duim zo nadrukkelijk door het neergedraaide raampje, dat ik er met gemak mijn rugzak aan had kunnen ophangen. De hele scène duurt slechts enkele ogenblikken, maar kan op zich een ganse dag goedmaken.
Of dat plekje aan de bosrand, door een 'ami pélérin' ingericht om even te verpozen. Met een notitieboek waar je iets kan toevoegen. We lazen er het stukje van Henk, onze Nederlandse tochtgenoot van vóór de stentstop. Hij is dus op schema. We lazen eveneens zijn nota in het 'livre d'or' hier in de kerk van La Souterraine. Mooi, Henk, we volgen je!
Gisterenavond kregen we nieuws van een jongeman uit Rollegem die het leven liet bij een moto-ongeval. Voor hem en zijn naasten legden we een steentje bij het stenen kruis in Crozant. Wat verder op de weg legden we nog een steentje. Dit keer voor alle mensen die van ver of dichtbij betrokken zijn bij de internetgroep rond NET-NEC-kanker. Voor Marc Sweitzer, de man die zoveel op gang bracht, maar het niet kon afmaken vanwege zijn NEC. Voor Don Scheers, die verder wil met wat al begonnen is. Voor Carmen, de sterke vrouw die alles in goede banen leidt. Voor Marlies, die met haar getuigenis uitspreekt wat bij zovelen onder ons leeft. Voor alle andere mensen die met de ziekte te maken hebben. De band is er, we moeten hem aanhalen en elkaar mee-dragen!
Verscholen achter een hoge muur en tussen veel bomen, dit opmerkelijke kasteel in Saint-Germain-Beaupré
Kerkhoven hebben hier graven onder glas en een 'lanterne des morts'
Een plekje om even uit te rusten en te bladeren in een 'gastenboek', ingericht door mensen met een hart voor de pelgrims.
In de kerk van La Souterraine is een tafel met allerlei info voor pelgrims en -natuurlijk- ook de stempel voor het boekje.

1 opmerking:

Unknown zei

Mooie momenten
Voor jullie zijn het mooie momenten maar ook voor ons iedere keer we jullie verslag van de dag kunnen lezen.
Bedankt Pieter en Mieke voor de mooie momenten die jullie ons iedere dag bezorgen.
En bij deze wensen we jullie nog heel veel mooie momenten toe.
We duimen (... )
Francis